Στο μάθημα των θρησκευτικών και στις διάφορες σχολικές γιορτές, αυτές τις μέρες ακούγαμε για τον υπερφυσικό τρόπο με τον οποίο συνέλαβε τον Ιησού η Μαρία, που ένα βράδυ Άγγελος Κυρίου τής παρουσιάστηκε και της ανακοίνωσε πως θα φέρει στον κόσμο τον Υιό του Θεού. Πολλά μας έλεγαν οι δασκάλες για τη γέννηση του Ιησού στη φάτνη, τους τρεις μάγους με τα δώρα, την απειλή του Ηρώδη.
Τίποτα από όλα αυτά δεν μου έκανε τόση εντύπωση όσο ο χαρακτήρας του Ιωσήφ, που σε μεγάλη ηλικία, χήρος και πατέρας επτά παιδιών, αρραβωνιάστηκε τη Μαρία, τη συντρόφεψε, τη βοήθησε να φέρει στον κόσμο τον μονάκριβο γιο της, της κρατούσε το χέρι στον στάβλο όσο εκείνη κοιλοπονούσε, και μαζί έφυγαν για την Αίγυπτο, να ξεφύγουν από τον βρεφοκτόνο Ηρώδη.
Ο Ιωσήφ έμεινε πλάι στο μικρό εκείνο κορίτσι, που στα δώδεκα χρόνια του έμελε να γίνει Θεοτόκος, και ουδέποτε το άγγιξε, λένε οι Γραφές. Υπήρξε δηλαδή μνήστωρ, και ποτέ του δεν έγινε σύζυγος. Μεγάλωσαν μαζί με τη Μαρία το παιδί τους και μετά τη μετάβαση του Ιησού στο Ναό, ο Ιωσήφ δεν μνημονεύεται πλέον.
Πολύ τον συμπαθούσα τον Ιωσήφ και τον σκέφτομαι πάντοτε τούτες τις μέρες, και τον σκεφτόμουν από πολύ μικρή, όταν μαθήτρια στο σχολείο τα άκουγα όλα αυτά δύσπιστη και γεμάτη απορία. Ένας γεράκος ήταν, που πήρε από το χέρι ένα μικρό κορίτσι, πέρασαν μαζί από τη Βηθλεέμ στην Αίγυπτο -δεν είναι και λίγος δρόμος, δεν βρίσκανε κατάλυμα πουθενά, κοιμόντουσαν σε στάβλους, στη γη, έξω, στα χορτάρια, και ήταν και Δεκέμβρης μήνας. Και δεν κέρδισε και τίποτα, ούτε τον λάτρεψε κανείς, ούτε αναγνωρίστηκε ποτέ ως πατέρας του Ιησού, γιατί εκείνος είχε για πατέρα αυτόν που υποτίθεται έχουμε όλοι μας.
Και ούτε από τον περίγυρό του βρήκε αναγνώριση. Έτσι κι αλλιώς, και πριν από όλα αυτά, όλοι τον γνώριζαν ως τον δίκαιο ξυλουργό. Έκτοτε, μου αρέσει πολύ το όνομά του (ενώ δεν καλοσυμπαθώ τα εβραϊκά ονόματα), και εκτιμώ ιδαίτερα όσους διακονούν το επάγγελμα του ξυλουργού.
Να ΄ναι καλά ο Ιωσήφ, υπήρξε πρότυπο καλού συμπαραστάτη και ανιδιοτελούς φίλου για τη Μαρία. Οι ζωγράφοι της Αρμενίας αποτύπωσαν με μεγάλη τρυφερότητα το πρόσωπό του στα έργα τους.
Καλές γιορτές σε όλους.
***
[1] Οι εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο είναι έργα του Αρμένιου ζωγράφου Armen Vahramyan.