Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ημερολόγιο καραντίνας #7: Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος του Heath Robinson


Ανοίγουν τα σχολεία, επανέρχεται σιγά σιγά η αγορά, γίνονται τα πρώτα δειλά βήματα επανεκκίνησης της οικονομίας κι η πανδημία καλά κρατεί. 


Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν διάφορα αστειάκια για το πώς θα αποφύγουμε τον συγχρωτισμό. Φουστάνια τούρτες που θα κρατούν τους καβαλιέρους μας σε ένα μέτρο απόσταση, ξυλοπόδαρα για την επιθυμητή διαφορά ύψους, μην τυχόν και φτερνιστεί κανείς και μας πάρουν τα σκάγια. 


Αυτά τα νέα μού θύμισαν έναν παλιό Βρετανό εικονογράφο που απ' ό,τι φαίνεται υπήρξε πολύ μπροστά από την εποχή του. 


Στα έργα του Heath Robinson οι άνθρωποι βρίσκουν τρόπους να κρατήσουν τις αποστάσεις. Πολύπλοκοι μηχανισμοί εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες. 


Δείτε τρόπο που βρήκε ο κύριος της παραπάνω εικόνας να προσφέρει στην αγαπημένη του ένα λουλουδάκι. Το λουλουδάκι θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ο κύριος θα παραμείνει εκεί που βρίσκεται, σε ενάμισι μέτρο απόσταση από την αγαπημένη του, ώστε να αποφύγει το ιικό φορτίο των αεροσταγονιδίων. 


Δείτε γερανούς και αναβατόρια που μπορούμε να εγκαταστήσουμε και στα σπίτια μας, ώστε η πολυεπίπεδη συγκατοίκηση να μειώσει τους κινδύνους συνωστισμού της οικογένειας στα σαλόνια και τις κουζίνες. 


Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, μέθοδοι πλυσίματος με ποτιστήρια και λάστιχα, ώστε να αποφευχθεί η κοινή χρήση του λουτροκαμπινέ, έχουν επίσης προταθεί στα μέσα και μάλιστα ειδικά για τη στιγμή επιστροφής από σούπερ μάρκετ. 


Δεν αποκλείεται τα σπίτια να αρχίσουν να επεκτείνονται προς τον ουρανό, να ζήσουμε τις Αόρατες πόλεις του Ίταλο Καλβίνο, να αυξηθούν οι εξωτερικοί ή αιωρούμενοι χώροι και τα εστιατόρια να εξοπλιστούν με τροφοδοτικά μηχανήματα, ώστε οι θαμώνες τους να μη χρειάζεται να αγγίζουν με τα γυμνά τους χέρια μεταλλικά κουταλοπίρουνα. 


Πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Οι εποχές του συνωστισμού έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το πολύ πολύ, όσο ακόμη η τεχνολογία δεν έχει προβλέψει τα πάντα, να ζήσουμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα ακόμη την υπερφόρτωση των δικτύων κι αυτό ήταν όλο. 


Ο κόσμος όπως τον ξέραμε, κυρίες μου και κύριοι, δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει. 

***


Την ανάρτηση συνοδεύουν έργα τα Heath Robinson. Για περισσότερα, δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου