Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

"Χριστούγεννα", του Mikhail Aldashin



Τα "Χριστούγεννα" του Mikhail Aldashin είναι το ομορφότερο animation για τη γέννηση του Ιησού. Ζωγραφισμένο στα χρώματα της σέπιας, θα θυμίσει σε πολλούς από μας τα κινούμενα σχέδια των παιδικών μας χρόνων -αρκετά διαφορετικής αισθητικής σε σχέση με τα σύγχρονα.  

Σ' αυτήν την ταινία μικρού μήκους τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν είναι...
Η Μαρία:


Ο Ιωσήφ:


Ο αρχάγγελος Γαβριήλ:


Και ζώα, όπως το λιοντάρι:


Τα σχέδια του Michail Aldashin θυμίζουν αρκετά άλλα έργα Ρώσων, Γεωργιανών και Αρμενίων ζωγράφων που έχουν παρουσιαστεί ή θα παρουσιαστούν από το ιστολόγιο, όχι τόσο στην τεχνοτροπία τους όσο στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τις Γραφές. 


Το έργο ξεκινά με τον Άγγελο να πλησιάζει τη Μαρία την ώρα που εκείνη απλώνει τη μπουγάδα του σπιτιού της. 


Η Μαρία, τρομαγμένη και συγκεντρωμένη στις δουλειές του νοικοκυριού, τον αποφεύγει. Τελικά, όμως, μυρίζει τον κρίνο και ο Άγγελος τής αποκαλύπτει αυτό που μόλις συνέβη. Το μικρό κορίτσι γουρλώνει έκπληκτο τα μάτια του και η δράση μεταφέρεται στη στιγμή που, ετοιμόγεννη πια, αναζητά κατάλυμα μαζί με τον Ιωσήφ, για να φέρουν στον κόσμο το θείο βρέφος. 



Εν τω μεταξύ, ο Άγγελος τρέχει από δω κι από κει να ενημερώσει μες στη φούρια του τη φύση για το θαύμα των Χριστουγέννων. Μιλά στα ψάρια και τα πουλιά, διαβάζει σε όλους τον λόγο του Θεού και ταξιδεύει στον κόσμο κρατώντας στα χέρια του το ιερό βιβλίο. 


Πολύ τρυφερή κι αστεία είναι η σκηνή που κατορθώνει να γλιτώσει ένα μικρό κουνελάκι από τα δόντια του λιονταριού, που μόλις μαθαίνει το νέο, τιθασεύει τις ορέξεις του και μαζί με τρία κουνέλια πηγαίνουν να επισκεφτούν τη Θεοτόκο. 



Στο πρόχειρο κατάλυμα που ζουν ο Ιωσήφ και η Μαρία μαζί με τον μικρό Ιησού, η ζωή κυλάει όπως και σήμερα: με φόβο, κούραση, χαρά και αγάπη. 


Η Μαρία, σαν νέα μητέρα που είναι, δεν ξέρει να φροντίσει ακόμη το μωρό της και τρομάζει κάθε φορά που ακούει το κλάμα του, ενώ ο Ιωσήφ γυρίζει στο σπίτι αργά το βράδυ, βγάζει κατάκοπος τις μπότες τους και τρίβει τα κουρασμένα του πόδια. 


Πλένουν και ταχταρίζουν το μωρό τους και ύστερα πέφτουν για ύπνο πλάι στα ζώα τους.



Μόνο η επίσκεψη των Μάγων κάνει τη ζωή τους να φαίνεται ιερή, διαφορετική από οποιουδήποτε φτωχού ζευγαριού που δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ για το βιός και το ψωμί του. 




Με "αφέλεια" και αφοπλιστική παιδικότητα, ο Mikhail Aldashin φτιάχνει ένα φιλμ που φέρνει τη ζωή του Ιησού πολύ κοντά σ' αυτήν του ανθρώπου. 


Στο τέλος του έργου, ένας χορός από ποιμένες, ψαράδες, βασιλιάδες, κουνέλια, αρνιά, λιοντάρια, μοσχάρια και γαϊδουράκια γιορτάζει στον στάβλο το χαρμόσυνο γεγονός της γέννησης του Χριστού. 


***

[1] Δείτε το animation του Mikhail Aldashin εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου