Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Χριστουγεννιάτικοι αναγεννησιακοί αχταρμάδες του James Kerr


Οι αναρτήσεις των τελευταίων ημερών  με έκαναν να αισθανθώ εντονότερα το πνεύμα των Χριστουγέννων. Παρόλο που δεν πηγαίνω στην εκκλησία και έχω πάψει εδώ και πολλά χρόνια να λέω τα κάλαντα στη γειτονιά, αυτές τις μέρες πάντοτε αισθάνομαι διαφορετικά, κι ας κρατιέμαι μακριά από τις καταναλωτικές συνήθειες της εποχής. (Κακά τα ψέματα, για τους περισσότερους αυτό σημαίνουν τα Χριστούγεννα).


Αποφεύγω την αγορά όπως ο διάβολος το λιβάνι, αλλά αφοσιώνομαι κάπως περισσότερο στην οικογένεια,  τους φίλους, το διάβασμα και την κουζίνα μου. Και, όπως ακριβώς και τις ημέρες του Πάσχα, έτσι κι αυτές, αλλάζω συνήθειες στις μουσικές που ακούω,  τις εικόνες που βλέπω και σκέφτομαι, τις αναρτήσεις που γράφω. Από αγάπη για το ημερολόγιο και μόνο. 


Έκανα λοιπόν μια περιήγηση στο τεράστιο αρχείο που διατηρώ στον υπολογιστή και το περιδιαβαίνω όποτε ο χρόνος μού το επιτρέπει. Ένα αρχείο με εκατοντάδες -για να μην πω χιλιάδες- εικόνες που θέλω κάποια στιγμή να ξαναδώ, να σκεφτώ, να παρατηρήσω. 


























Και επειδή έρχομαι πρώτη σε κάθε ψυχαναγκασμό που αφορά την αρχειοθέτηση, το αρχείο φυσικά είναι οργανωμένο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ονόματα καλλιτεχνών τοποθετημένα αλφαβητικά, χώρες και τεχνοτροπίες που με ενδιαφέρουν στην εικονογράφηση, "αγαπημένοι" Ρώσοι, Τσέχοι, Πολωνοί, Ιάπωνες, Κορεάτες, Αμερικανοί εικονογράφοι και πάει λέγοντας. Και πολλοί θεματικοί φακέλοι: "Χριστουγεννιάτικα", "Εποχιακά", "Καλοκαιρινά", "Αιρετικά". 


Άνοιξα τον τελευταίο φάκελο μήπως και βρω κάτι ενδιαφέρον που να αφορά τα Χριστούγεννα και βρέθηκα μπροστά στη συλλογή του νεαρού καλλιτέχνη James Kerr, γνωστού ως "Scorpion Dagger". 


Ο James Kerr ξεκίνησε ένα πρότζεκτ στο tumblr όπου αναρτούσε ένα Gif την ημέρα. Τα θέματα που επέλεγε είχαν να κάνουν με τη σύγχρονη ζωή, τις συνήθειες, την καθημερινότητα. 


Αργότερα, άρχισε να εμπνέεται από κλασικά ζωγραφικά έργα της πρώιμης Αναγέννησης και τακτική του ήταν πάντοτε να τα αποσυνδέει από το ιστορικό  τους περικείμενο. 


Διάβαζε το έργο και προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τους χαρακτήρες του σαν πρόσωπα της καθημερινότητας, ανθρώπους της δικής μας εποχής, γνωστούς, φίλους. 


Έτσι, σε κάθε εικόνα έδωσε τη δική του συνέχεια, δημιουργώντας πρωτότυπα Gif, τα οποία επικεντρώνονται ή αφορμώνται από θέματα κυρίως θρησκευτικά πια. 


Θα μπορούσε κανείς να τα ενώσει και να συνθέσει μια διαφορετική ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές θεούς, διαβόλους, αγίους και τον Ιησού σε ρόλο άτακτου εφήβου, ξέφρενου ρόκερ, προβοκάτορα οικοδεσπότη και πάει λέγοντας. 



Αυτά για σήμερα. Σας αφήνω για μια παρτίδα ράγκμπι με τον Κύριο από 'δω. 



***

[1] Δείτε μια συνέντευξη με τον James Kerr εδώ
[2] Και την ιστοσελίδα του καλλιτέχνη εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου