Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Kate Greenaway: ημερολόγια

Από το 1880, και για δύο δεκαετίες περίπου, η Greenaway αναλάμβανε κάθε χρονιά να εικονογραφήσει ένα ημερολόγιο. Ήταν μάλλον κάτι σαν τον γνωστό μας καζαμία, και όχι ένα απλό ημερολόγιο τοίχου. Σε καθένα από αυτά τα βιβλία -γιατί στην πραγματικότητα επρόκειτο για πραγματικά εικονογραφημένα βιβλία- μπορούσε να βρει κανείς όμορφα τοπία, λεπτομερείς προσωπογραφίες των μηνών, τραγούδια, ποιήματα, παραμύθια, θρύλους και παραδόσεις που αφορούσαν τη διαδοχή των εποχών και τη φύση. 



Ανάλογα με την έκδοση, οι εικόνες είχαν διαφορετικό χαρακτήρα. Άλλοτε θύμιζαν μινιατούρες και άλλοτε καταλάμβαναν ολόκληρη τη σελίδα. Τα χρώματα ήταν άλλες φορές απαλά, σχεδόν αχνά και άλλες ζοφερά και σκούρα. 


Φυσικά, κάθε μήνας ήταν διαφορετικός: ντυμένος με ελαφρά ή χοντρά ρούχα και με εργασία ανάλογη της εποχής.


Σε αρκετά από αυτά τα ημερολόγια, πλάι στην εικόνα του μήνα, αναγράφονταν οι σημαντικότερες γιορτές του ημερολογίου, οι ημέρες της εβδομάδας, η φάση της σελήνης,  η ώρα της ανατολής και δύσης του ηλίου και όλα όσα συνηθίζονται στα ημερολόγια ακόμη και σήμερα. 




Τέλος, μιας και συνήθως τα ημερολόγια απευθύνονταν σε νεαρούς αναγνώστες, περιλάμβαναν ρίμες, αινίγματα και στίχους παιδικών τραγουδιών που είχαν ως θέμα τους τη φύση. 


Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό πώς η εικονογράφηση, η καλή ποιότητα του χαρτιού και η σωστή επιλογή των χρωμάτων μπορούσαν να μετατρέψουν ένα κατά τα άλλα χρηστικό έντυπο σε αληθινό κομψοτέχνημα. 




***

Τα περισσότερα από τα ημερολόγια της Kate Greenaway υπάρχουν στη ψηφιακή συλλογή της βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης. Ρίξτε μια ματιά εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου