Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Εξώφυλλα #23: Melissa Castrillon

Yellow Kayak

Η Melissa Castrillon είναι μια νέα εικονογράφος που ζει στη Μεγάλη Βρετανία. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Κέμπριτζ, πήρε πτυχίο εικονογράφου το 2009 και στις μεταπτυχιακές της σπουδές ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο. 

Winter Magic

Έχει εικονογραφήσει αρκετά παιδικά βιβλία και έχει σχεδιάσει τα εξώφυλλα για άλλα τόσα. Κάποια από αυτά είναι κλασικά παραμύθια, άλλα πρωτότυπα και σύγχρονα, ενώ έχει εικονογραφήσει και μια ποιητική ανθολογία. 

Cartwheeling in thunderstorms

Στα πρώτα της βιβλία ήταν εμφανής η επίδραση που της έχουν ασκήσει μύθοι, θρύλοι και λαϊκές παραδόσεις μακρινών χωρών της Ανατολής, τις οποίες επέλεγε να εικονογραφήσει χωρίς να συνοδεύονται από κείμενο. Δεν  διηγούνταν την ιστορία στον αναγνώστη η τέχνη της αφήγησης , αλλά η ζωγραφική. 

The girl with the broken wing
Bone Gap


Στα εξώφυλλά της μπορεί να παρατηρήσει κανείς πόσο έχει επηρεαστεί από την εικονογράφηση των δεκαετιών του 1960 και 1970. Σε πολλά εξώφυλλα παιδικών βιβλίων εκείνης της εποχής κυριαρχούσε μια μορφή στο κέντρο του κάδρου όπου με κυματιστά γράμματα τοποθετούνταν ο τίτλος και γύρω από αυτόν υπήρχαν περίτεχνα σχέδια από τον κόσμο της φύσης: ζώα, λουλούδια, δέντρα, φυτά. 


The house with chicken legs

Όσοι έχουν μεγαλώσει σ' εκείνες τις εποχές αισθάνονται γνώριμη την αισθητική της, νιώθουν ένα συναίσθημα οικειότητας ή και νοσταλγίας όταν αντικρίζουν κάποιο από τα εξώφυλλα αυτά. 

Ghe bello!

Έπειτα, ακριβώς όπως σ' εκείνες τις παλιές εκδόσεις, έτσι κι εδώ, ο διάκοσμος του εξωφύλλου είναι ίδιος και στο οπισθόφυλλο, ώστε όταν το ανοίγει κανείς σε όλο το ανάπτυγμά του, να βλέπει έναν ολοκληρωμένο ζωγραφικό πίνακα που η μία του πλευρά καθρεφτίζεται στην άλλη. 


Rapunzel
Mary Annings Curiosity

























If I had a little dream

Πέρα από τα παραμύθια, η Melissa έχει φιλοτεχνήσει την εικονογράφηση και για βιβλία γνώσεων. Μια από τις πρόσφατες κυκλοφορίες της είναι το "Animazes", ένα βιβλίο λαβυρίνθων όπου ο μικρός αναγνώστης ακολουθώντας τα ίχνη των ζώων περιηγείται σε ζούγκλες, θάλασσες, ηφαίστεια, παγωμένες χώρες, κι έτσι χαίρεται την ομορφιά διαφορετικών φυσικών τοπίων, οξύνοντας ταυτόχρονα την παρατηρητικότητά του.







Η φύση είναι ανεξάντλητη και η παιδική φαντασία επίσης. Όταν ένα εικονογραφημένο βιβλίο συνδυάζει και τα δύο, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό!

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου