Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Εξώφυλλα #22: Dick Bruna III - Τα υπόλοιπα


Μπορεί να είναι ευρύτερα γνωστός για τα παιδικά του βιβλία και το κοινό να τον λάτρεψε για τη Miffy, αλλά το έργο του Dick Bruna δεν περιοριζόταν εκεί.

























Σχεδίαζε εξώφυλλα και αφίσες για την εταιρεία του πατέρα του "A.W. Bruna and Zoon", ενώ διασημότερα όλων ήταν τα εξώφυλλά του για τα αστυνομικά μυθιστορήματα του Ζ. Σιμενόν.  



Ο επιθεωρητής Ζυλ Μαιγκρέ, με την καπαρντίνα και την πίπα του, αποτελούσε το σήμα κατατεθέν σε όλα τα εξώφυλλα αυτών των βιβλίων.

Οι γραμμές ήταν αυστηρές, λίγες καμπύλες, έντονα χρώματα. Πολλά από τα εξώφυλλά του θυμίζουν έργα γνωστών προκατόχων του, όπως ο Paul Rand και ο Alvin Lustig


 























Σε αρκετά από αυτά τα βιβλία, εκτός από το εξώφυλλο, παρουσιάζει ενδιαφέρον και το εσώφυλλο του βιβλίου, που συχνά δημιουργούσε στον αναγνώστη προσδοκίες και ερωτηματικά για την υπόθεση του μυθιστορήματος. 


Τέλος, ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους ήταν η κινηματογραφική αισθητική. Οι αφίσες έργων του Χίτσκοκ, του Τριφό, του Λουί Μαλ συχνά θυμίζουν εξώφυλλα που είχε σχεδιάσει ο Bruna. 






Όσο όμορφα κι αν είναι αυτά τα εξώφυλλα, πάντως, όσο κι αν άλλαξαν την αισθητική στη γραφιστική τέχνη, όσο κι αν πρωτοτύπησαν...


























...η φήμη τις Miffy πάντοτε θα τα επισκιάζει, και δικαίως. Έτσι, νομίζω πως η καταλληλότερη φωτογραφία για να κλείσει το αφιέρωμα σ΄αυτόν τον σπουδαίο σχεδιαστή είναι αυτή που κρατά στην αγκαλιά του το πλασματάκι στο οποίο η καριέρα του οφείλει τα πάντα.

O Dick Bruna έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, σε ηλικία 89 ετών. Είχε αποκτήσει δύο γιους, εγγόνια, ένω πέρασε παραπάνω από τη μισή του ζωή με την πολυγαπημένη του σύντροφο, που τον συμβούλευε για κάθε σχέδιο της Miffy. 

Τα τετράγωνα βιβλιαράκια του κυκλοφορούν παντού. Χάρη στα στρογγυλοπρόσωπα παιδάκια που ζωγράφισε, εκατοντάδες πιτσιρίκοι ξεπέρασαν άγχη πολύ σημαντικά στη ζωή, όπως: το να μάθεις να δένεις τα κορδόνια σου, να ντύνεσαι μόνος σου, να μετράς σωστά, να ψωνίζεις. Πολύ κρίσιμα όλα τους. 



***


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου