Έχω γράψει στο παρελθόν πόσο συγκλονιστικά όμορφα βρίσκω τα γιαπωνέζικα κινούμενα σχέδια. Οι Ιάπωνες έχουν μια ιδιαίτερη παράδοση στο σχέδιο, το κόμικ, το animation. Τα μάγκα αποτελούν από μόνα τους μια πολύ ξεχωριστή κατηγορία, που κρύβει μέσα της ποίηση, ομορφιά, φετιχισμό, βία –ανάλογα με το κοινό και την ηλικία στην οποία απευθύνονται.
Τους τελευταίους μήνες είναι διαθέσιμα για τους συνδρομητές του Netflix όλα τα κινούμενα σχέδια του Studio Ghibli, όπου από το 1985 έως και το 2015 γυρίστηκαν μερικά από τα πιο επιτυχημένα γιαπωνέζικα φιλμ για παιδιά. Ο σπουδαιότερος σκηνοθέτης του ήταν ο Hayao Miyazaki, αλλά εξίσου σημαντικοί υπήρξαν ο Isao Takahata, ο Yoshifumi Kondō και άλλοι.
Μια από τις τελευταίες παραγωγές του Studio Ghibli ήταν ο Ψίθυρος της καρδιάς (Whisper of the heart). Η υπόθεση αφορά την αγάπη ανάμεσα σε δυο μαθητές γυμνασίου, τη Σιζούκου και τον Σέιτζι. Η Σιζούκου είναι ένα πολύ διαβαστερό κορίτσι, που ο μπαμπάς του εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος στην πόλη όπου ζουν. Κάθε απόγευμα, μετά από το σχολείο, της αρέσει να επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη της πόλης και να διαβάζει μυθιστορήματα.
Κάποια στιγμή από τις καρτέλες δανεισμού των βιβλίων που επιλέγει διαπιστώνει πως κάθε βιβλίο που δανείζεται το έχει προηγουμένως δανειστεί το ίδιο μέλος της βιβλιοθήκης. Και κάπως έτσι βάζει στόχο να εξιχνιάσει το μυστήριο, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται και για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Λυκείου.
Ακολουθώντας έναν χοντρό γάτο που κάθεται πλάι της στο βαγόνι του τρένου, οδηγείται σε ένα πανέμορφο και μυστηριώδες παλαιοπωλείο, γεμάτο ρολόγια, καθρέφτες, πολύτιμους λίθους και παλιά παιχνίδια. Μια όμορφη σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στη Σιζούκου και τον σοφό γέροντα παλαιοπώλη, που τυχαίνει να είναι παππούς του αγοριού που αναζητά, του Σέιτζι.
Ο Σέιτζι έχει πάθος με το βιολί και ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη Βερόνα για να παρακολουθήσει εντατικά μαθήματα μουσικής για δύο μήνες. Η Σιζούκου τον ερωτεύεται και ζηλεύει τόσο την κλίση του στη μουσική, που αποφασίζει να εγκαταλείψει την προετοιμασία για τις εισαγωγικές και να βρει κι εκείνη το δρόμο της ανακαλύπτοντας το δικό της ταλέντο. Ο πατέρας της την αφήνει ελεύθερη να επιλέξει υπενθυμίζοντάς της πόσο δύσκολο είναι να ακολουθεί κανείς το δικό του δρόμο. Αν χαθεί, μόνο τον εαυτό της θα μπορεί να κατηγορήσει.
Η Σιζούκου αρχίζει να γράφει ένα μυθιστόρημα τους μήνες που ο Σέιτζι λείπει στη Βερόνα και επιλέγει τον αγαπημένο της παλαιοπώλη ως πρώτο της αναγνώστη. Ο σοφός γέροντας διαβάζει με αγωνία την ιστορία της. Όταν της εκμυστηρεύεται πως "είναι πολύ όμορφη και έχει όλο τον καιρό μπροστά της να την τελειοποιήσει", το κορίτσι αντιλαμβάνεται πως είναι αδύνατον να γίνει συγγραφέας στα δεκατέσσερά της χρόνια. Έχει ολόκληρη ζωή μπροστά της να γεμίσει με εμπειρίες, αισθήματα και περιπέτειες.
Η ιστορία της Σιζούκου, όπως και το παίξιμο του Σέιτζι στο βιολί έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά: είναι γεμάτα χρώματα, αυθεντικά, ειλικρινή, αλλά τραχιά και ακατέργαστα, όπως κάθε αδέξια κίνηση της νιότης.
Ο Ψίθυρος της καρδιάς είναι μια απλή κι αληθινή ιστορία για την ανυπομονησία των νέων, για τις βεβαιότητές τους, για τους πρώτους έρωτες, για όλα τα "ποτέ" και τα "για πάντα" που μόνο στην εφηβεία μπορούμε να πιστέψουμε, για όλα όσα χάνουμε μεγαλώνοντας, για όλα όσα θυμόμαστε νοσταλγώντας μια εποχή που ήμασταν αγνοί, ανοιχτοί στα πάντα. Για όλα όσα κάνουμε λάθος όταν είμαστε άπειροι και ενθουσιασμένοι με τη ζωή.
Η σκηνοθεσία είναι του Yoshifumi Kondō και το σενάριο του Hayao Miyazaki.
***
Μια άλλη ανάρτηση για το Studio Ghibli εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου