Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Εξώφυλλα #25: Charles van Sandwyk


Ο Charles van Sanwyk γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1966, αλλά σε νεαρή ηλικία μετακόμισε με τους γονείς του στον Καναδά όπου και έζησε (και ζει ακόμη) το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Σπούδασε γραφιστική και ασχολείται επαγγελματικά με τη συγγραφή και την εικονογράφηση βιβλίων. 

























Παρόλο που είναι σχετικά νέος, ακολουθεί παλιές τεχνοτροπίες που τις διδάχθηκε από τα παιδικά εικονογραφημένα βιβλία του πατέρα του, τις εικόνες και τα χαρακτικά που θυμάται από την παιδική του ηλικία. Όταν αντικρίζει κανείς τα βιβλία του, έχει την εντύπωση πως πρόκειται για πρωτότυπα του 19ου αιώνα, ενώ  άρχισαν να κυκλοφορούν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. 



Το 1986 αποφοίτησε από τη σχολή γραφιστικής και έκανε ένα μεγάλο ταξίδι στον Ειρηνικό ωκεανό καταλήγοντας στα νησιά Φίτζι. Αγάπησε τόσο πολύ τον τόπο και τους κατοίκους, που ακόμη και σήμερα περνά εκεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος του χρόνου. Στην πραγματικότητα, μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στον Καναδά και τα εξωτικά Φίτζι. 

























Το πρώτο του βιβλίο ήταν το Strange birds, που εκδόθηκε από τον ίδιο το 1991. Ακολούθησαν τα Parade to paradise, How to see fairies, Bird and bea band, και το A selection of neighborly birds, μια εκπληκτική συλλογή από χαρακτικά που τυπώθηκαν σε παλιό πιεστήριο. 


Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Καναδά διατηρεί αρχείο με όλα τα έργα του Charles van Sandwyk, ενώ έχει αγοράσει τα πρωτότυπα χαρακτικά της συλλογής του με τίτλο Parade to paradise. 

























Άλλα βιβλία του που έκαναν επιτυχία στην Αμερική ήταν τα Animal wisdom, Affairs of the heart, Mr Rabbit's symphony of nature, Canadian content και Fairy market. Στα εξώφυλλά του είναι εμφανής η αγάπη για τη φύση και τα ζώα, στα πορτρέτα των οποίων μπορεί ο αναγνώστης να διακρίνει τη σοφία της κουκουβάγιας, την ταχύτητα του λαγού και τη μαγεία όλων των εξωτικών φτερωτών όντων. 


Κάθε βιβλίο του Charles van Sandwyk αποτελεί μια μοναδική συνάντηση όπου παντρεύονται αριστουργηματικά τόσες πολλές τέχνες: η βιβλιοδεσία, η ζωγραφική, η χαρακτική, η καλλιγραφία, η ποίηση. 

***

[1] Πληροφορίες για τον καλλιτέχνη μπορείτε να βρείτε εδώ.
[2] Ο Charles επί το έργον εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου