Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Εξώφυλλα #17: Τα σαιξπηρικά πιγκουινάκια του David Gentleman



Ο David Gentleman υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Βρετανούς εικονογράφους και η χώρα του τον έχει τιμήσει πολλές φορές με εκθέσεις και αφιερώματα σε γκαλερί, μουσεία, διάφορους εκθεσιακούς χώρους. 

Ο Gentleman -για το συνολικό έργο του οποίου θα ακολουθήσει εκτενές αφιέρωμα- γεννήθηκε το 1930 και σπούδασε στο Royal College of Art κατά τη διάκρεια της δεκαετίας του 1950. Όσο ήταν φοιτητής, ήρθε σε επαφή με τον εκδοτικό οίκο Penguin και ξεκίνησε μεταξύ τους μια συνεργασία που κράτησε περίπου μια πεντηκονταετία. 


 























Του άρεσε πολύ το αφαιρετικό στυλ που είχε ήδη καθιερώσει o Jan Tschichold και σχεδίασε για την Penguin πάμπολλα εξώφυλλα. Ωστόσο, η σειρά που συνδέθηκε απόλυτα μαζί του και με την οποία δεσμεύτηκε για δέκα χρόνια (1967-1977) ήταν τα έργα του Σαίξπηρ. 
 

 























Ο Gentleman θεωρούσε μεγάλη του τιμή που μια γενιά μαθητών θα ερχόταν σε επαφή με τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ  από βιβλία με τη δική του φραγίδα  στα εξώφυλλά τους. 


























Στον σχεδιασμό των εξωφύλλων ακολούθησε τις οδηγίες του Hans Schmoller, υπεύθυνου της σειράς: τα εξώφυλλα θα έπρεπε να έχουνε χρώμα, να μεταδίδουν μια γενικότερη αίσθηση για το περιεχόμενο του έργου, αλλά να μη λειτουργούν "συμβουλευτικά" ή "διδαδκτικά" σε ό,τι αφορά το πώς θα έπρεπε να ανέβει το κείμενο στη σκηνή. 




Ο Gentleman σχεδίασε για τη σειρά συνολικά 31 εξώφυλλα. Τα διασημότερα σαιξπηρικά έργα περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εικονογραφήσεών του. Ωστόσο, μέσα σ' αυτά δεν θα βρούμε τον "Άμλετ" και τα "Σονέτα".  Στα περισσότερα εξώφυλλα εφάρμοσε την τεχνική της ξυλογραφίας που του ήταν αγαπητή από την εποχή των φοιτητικών του χρόνων.


 

















 
 

Η συνεργασία του με την Penguin ήταν καλή και μακροχρόνια. Ωστόσο, όπως αναφέρει και ο ίδιος σε συνέντευξη που έδωσε το 2005, δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την αποστολή του γιατί, πολύ απλά, κάποια στιγμή συνειδητοποίησε έκπληκτος ότι είχε αναλάβει άλλος. 

























Κάποια από τα εξώφυλλά του επανακυκλοφόρησαν πρόσφατα. Πενήντα χρόνια μετά, και παραμένουν αξεπέραστα. 

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου