Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ρουά ματ



Ένας δωδεκάλογος που κάθε βασιλιάς οφείλει να έχει υπόψη του ώστε να αποφύγει, ή τουλάχιστον να επιβραδύνει, τον εκθρονισμό του...


1. Μην ξεχνάς ότι η κορόνα ισορροπεί στο κεφάλι σου. Αν τύχει και λαγοκοιμηθείς, είναι σίγουρο ότι θα κατρακυλήσει και θα γίνει χίλια κομμάτια. Κάθε φορά που νιώθεις ότι θα γλιστρήσει από το κεφάλι σου πρέπει να είσαι έτοιμος να την επαναφέρεις στη σωστή της θέση με μικρά τινάγματα του κεφαλιού.

2. Πρέπει πάση θυσία να διατηρείς την κοσμιότητα που αρμόζει στο βασιλικό πρόσωπό σου. 

3. Μη σκοτίζεσαι για τίποτα. Είσαι ο βασιλιάς, όλα όσα επιθυμείς είναι ήδη δικά σου. Αρκεί να κουνήσεις ένα δάχτυλο και αμέσως σου φέρνουν να φας, να πιείς, τσίχλα να μασήσεις, οδοντογλυφίδες, τσιγάρα της μάρκας που προτιμάς, όλα σ' έναν ασημένιο δίσκο. 


4. Όταν νυστάζεις, ο θρόνος είναι αναπαυτικός, μαλακός, αρκεί να μισοκλείσεις τα μάτια σου και να στηρίξεις το σώμα σου στην πλάτη του θρόνου, μένοντας φαινομενικά στη συνηθισμένη στάση: είτε κοιμάσαι είτε είσαι ξύπνιος το ίδιο είναι, κανείς δεν θα καταλάβει τη διαφορά. 

5. Για τις σωματικές σου ανάγκες, ο θρόνος διαθέτει μια μεγάλη τρύπα, όπως κάθε θρόνος που σέβεται τον εαυτό του. 

6. Όλα έχουν προβλεφθεί κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε μετακίνησή σου. Δεν έχεις να κερδίσεις τίποτα μετακινούμενος, παρά μόνο να χάσεις (βλ. και παρακάτω).

7. Αν σηκωθείς και απομακρυνθείς έστω και μερικά μόνο βήματα, αν χάσεις το θρόνο από τα  μάτια  σου έστω και μόνο για ένα λεπτό, ποιος σου εγγυάται πως, όταν επιστρέψεις, δεν θα βρεις κάποιον άλλον να κάθεται σε αυτόν; 

8. Ένας βασιλιάς ξεχωρίζει μόνο γιατί κάθεται στο θρόνο, φοράει κορόνα και κρατάει σκήπτρο. Τώρα που αυτές οι ιδιότητες είναι δικές σου, καλό είναι να μην τις αποχωρίζεσαι.

9. Για να ξεμουδιάζεις, μπορείς να τεντώνεις τα πόδια, να ανασηκώνεις τα γόνατα, να κάθεσαι ανακούρκουδα πάνω στο θρόνο, φυσικά για λίγη ώρα, όταν οι υποθέσεις του Κράτους το επιτρέπουν. 

10. Αν θελήσεις να ενδώσεις σε σαρκικές επιθυμίες, Κυρίες της Αυλής, ειδικά επιλεγμένες και εκπαιδευμένες, παχουλές ή αδύνατες είναι στη διάθεσή σου. Αυτά που μπορείτε να κάνετε, εσύ καθισμένος στο θρόνο σου κι αυτές όρθιες μπροστά σου κατά μέτωπο ή με τα νώτα τους ή πλαγίως, είναι πολλά και διάφορα, κι εσύ μπορείς να τα διεκπεραιώσεις σε λίγα μόνο λεπτά ή, αν οι υποθέσεις του βασιλείου σού αφήνουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ας πούμε τρία τέταρτα της ώρας.

11. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που στέφεσαι βασιλιάς σε συμφέρει να κάθεσαι συνεχώς στο θρόνο, μέρα και νύχτα, και να μη σηκώνεσαι ποτέ. 

12. Πρόσεχε τους χαφιέδες. Χαφιέδες βρίσκονται πίσω από κάθε πόρτα, κάθε κουρτίνα, κάθε ταπισερί. Είναι οι δικοί σου χαφιέδες, οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, που έχουν την υποχρέωση να συντάσσουν λεπτομερείς αναφορές γύρω από τις συνωμοσίες του παλατιού. Η Αυλή βρίθει εχθρών, τόσο που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τους ξεχωρίσεις από τους φίλους: είναι σίγουρο πως η συνωμοσία που τελικά θα σε εκθρονίσει, θα είναι οργανωμένη από δικούς σου υπουργούς και αξιωματούχους.

***

Στις φωτογραφίες: ένα εξώφυλλο των Sex Pistols και δυο βασιλιάδες που δεν θα εκθρονιστούν ποτέ.

Ο "δωδεκάλογος" -κείμενο διασκευασμένο και ελαφρώς συντομευμένο- βρέθηκε στο διήγημα του ΄Ιταλο Καλβίνο "Ένας βασιλιάς αφουγκράζεται". Από τη συλλογή:

Italo Calvino, Κάτω απ' τον Ιαγουάρο ήλιο (μτφρ. Ανταίος Χρυσοστομίδης), Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 1998. 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου