Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Εικόνες αντιπαροχής


Πολλές φορές τα πιο παράξενα πράγματα συμβαίνουν κάτω από την πόρτα του σπιτιού σου. Μου έχει τύχει να βρω στον παρακάτω δρόμο αστερίες, ενώ το προάστιο δεν είναι καθόλου κοντά στη θάλασσα. Έχω βρει, επίσης, πεταμένα δισκάκια, αφόρετα παπούτσια και πάμπολλα παιχνίδια. Το σπανιότερο ήταν ένα παλιό ημερολόγιο γεμάτο καλλιγραφίες, νοτισμένο δυστυχώς από τη βροχή, και μια γαλλική έκδοση της Άννας Καρένινα, από τις αρχές του περασμένου αιώνα. 


Από τον καιρό που μετακόμισα εδώ, πάνε τέσσερα χρόνια τώρα, βλέπω να ρημάζει ένα πανέμοφρο σπίτι. Όταν ήρθα, έμοιαζε μια αξιοπρεπής μονοκατοικία. Τώρα η μάντρα της σκούριασε, οι σοβάδες ξέφτισαν, οι τριανταφυλλιές του κήπου μαράθηκαν, κάποια τζάμια έχουν σπάσει. Μέχρι να τα βρουν οι κληρονόμοι, το σπίτι θα έχει καταρρεύσει, σκέφτομαι κάθε φορά που περνάω. Εντωμεταξύ, πάνε χαμένα και τα ρόδια, τα κυδώνια, τα λεμονάκια που πέφτουν και σαπίζουν κι ό,τι άλλο καρποφορεί και δεν ενδιαφέρεται να περιμαζέψει κανείς από τους ιδιοκτήτες. 


Προχθές είδα ένα "Πωλείται" κολλημένο στη σιδερένια εξώπορτα. Μέχρι να το απαθανατίσω με τη φωτογραφική μηχανή, είχε αφαιρεθεί. Φαίνεται βρέθηκε ο αγοραστής γρήγορα. Θα ΄ναι πολύ θρασύς για να εισβάλει σε ένα σπίτι που τόσα χρόνια τα ΄χει βρει μόνο του με τον εαυτό του.  


Πρώτη φορά βρήκα την εξώπορτα του σπιτιού ανοιχτή και τρύπωσα μέσα για να κάνω ένα γύρο. Βρήκα πεταμένες δεκάδες φωτογραφίες. Οι περισσότερες σκισμένες.  Το κοκκινωπό φιλμ και το μικρό τους μέγεθος τις έκανε να φαίνονται σαν λουλουδάκια σκορπισμένα στο χώμα. Ξεχώρισα τρεις τέσσερις και τις πήρα μαζί μου: Ένα όμορφο ζευγάρι χαίρεται κάποιο καλοκαίρι της δεκαετίας του '80. Ο νεαρός με το μούσι κλίνει το κεφάλι του στην κοπέλα που 'χει γεμίσει το στήθος της βουκαμβίλιες. 


Φίλος τους με μουστάκι (που μαρτυρά πολιτικές πεποιθήσεις της εποχής) χαίρεται τον ήλιο και τη θάλασσα σε κάποιο κάμπινγκ. Στις υπόλοιπες φωτογραφίες φαίνεται η τριγωνική σκηνή τους, μια φουσκωτή βάρκα, δυο γυμνόστηθα κορίτσια με μεγάλα ψάθινα καπέλα να ξαπλώνουν στον ήλιο, και ενοικιαζόμενα δωμάτια παλιάς αισθητικής. Χρυσές εποχές του ΕΟΤ. 


Στην τελευταία φωτογραφία, τρεις άντρες με μπλε σλιπ μαγιό, σπαστά μαλλιά, χρυσές καδένες και τσιγάρο στο στόμα θάβουν κάτι στην άμμο. Προσπάθησα να εξιχνιάσω το έγκλημα βάζοντας τις φωτογραφίες στη σειρά, ώσπου κατάλαβα πως οι άνθρωποι μάλλον ανάβουν φωτιά. 

Τώρα, το καλοκαίρι τους είναι θρυμματισμένο σε μικροσκοπικά ρόδινα κομμάτια, πεταμένα σε μια κατάξερη αυλή. Το απότιστο χώμα έχει γεμίσει ρωγμές και σκασίματα, και τα φωτογραφικά απομεινάρια της παρέας χώθηκαν μέσα τους. Η γη θα τα 'χει χωνέψει μέχρι να καταφτάσουν οι νέοι αγοραστές και να στρώσουν το καταπράσινο γκαζόν που θα φαίνεται στις χαμογελαστές σέλφι του νεοδιαμορφωμένου τους κήπου. 

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου