Σελίδες

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Ημερολόγιο καραντίνας #6: Μένουμε σπίτι


Victoria Anne
Το #μένουμε_σπίτι είναι το διασημότερο χάσταγκ των ημερών και απαντά σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Με μικρά ή κεφαλαία γράμματα, κάτω παύλα, χωρίς παύλα, στα ελληνικά, στα αγγλικά. #StayHome, #StayAtHome, #StayTheFuckHome και άλλα τέτοια. 






















Επίσης, μπορεί να συνοδεύεται και από άλλες φράσεις, όπως "Μένουμε σπίτι -σώζει ζωές" ή "Μένουμε σπίτι -διαβάζουμε βιβλία". Στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα μάλλον είναι η πιο πολυφορεμένη φράση. Παρατηρώ, μάλιστα, πως την προφέρουμε με συγκεκριμένο επιτονισμό. Σκοπός είναι να ακούγεται περισσότερο σαν προτροπή, φιλική συμβουλή, και όχι σαν εντολή ή προσταγή. 


Tetsuhiro Wakabayashi

Είτε την ακούμε από εκπρόσωπους τύπου, γιατρούς, τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το ύφος είναι λίγο πολύ το ίδιο. "Έρχεται Σαββατοκύριακο, αλλά δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε. Μένουμε σπίτι. Μπορούμε να διαβάσουμε, να δούμε ταινίες, να πάμε για τρέξιμο ή περπάτημα, μόνοι ή με τον σύντροφό μας, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις...". 

Kristyna Litten
Kate Pugsley


























Κυκλοφόρησε και αντίστοιχο διαφημιστικό σποτ με καλλιτέχνες που μάς προτείνουν δραστηριότητες, για να χαρούμε τον καιρό μας στο σπίτι. Πόσους αγγίζει ένα τέτοιο μήνυμα; Ποιο είναι το ποσοστό των ανθρώπων που όταν μένει σπίτι διαβάζει, βλέπει ταινίες και, για να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τη σπιτική ρουτίνα, επιλέγει το τρέξιμο; Φυσικά, η πλειοψηφία των ανθρώπων συμμορφώνεται με τα μέτρα και καλά κάνει, αλλά τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα των πολλών; 

Raahat Kaduji
Becca Stadtlander




















Θυμάμαι κάποτε κυκλοφορούσε ένα "αστειάκι" στο φέισμπουκ που έλεγε περίπου το εξής. "Πρωινό στις ΗΠΑ: γάλα με κορνφλέικς, πρωινή εφημερίδα, ελαφρύ τζόκινγκ. Πρωινό στην Ελλάδα: φραπές, τσιγάρο, φυλλάδιο Lidl". 
Είναι κάπως στερεοτυπικό και γνωρίζουμε πολύ καλά πως η επιλογή ανάμεσα στους New York Times και το φυλλάδιο προσφορών του Lidl δεν εξαρτάται από το πού, αλλά το πώς ζεις, με πόσα ζεις και κάτω από ποιες συνθήκες ζεις. Αφήστε που έχει αυξηθεί και στη χώρα μας ο αριθμός των ανθρώπων που προτιμούν τα κορνφλέικς για πρωινό, ενώ όλο και λιγότεροι άνθρωποι επιλέγουν τον φραπέ.

Sanae Sugimoto

Να μείνουμε, λοιπόν, σπίτι. Να περιορίσουμε τις μετακινήσεις και τις συναναστροφές. Μ΄ αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τους δικούς μας ανθρώπους, προστατεύουμε την τρίτη ηλικία και, κυρίως, προστατεύουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες. Σε ποιο σπίτι να μείνουμε;

Lucy Grossmith

Σε σπίτια πολλών και στριμωγμένων, σε σπίτια που δεν είναι σπίτια, σε σπίτια που ο χώρος για τον καθένα είναι ελάχιστος, σε σπίτια με τσακωμούς, φαγωμάρα και βία, σε σπίτια που φιλοξενούν υπερήλικες γονείς και άνεργα παιδιά. Πόσο μπορεί να μείνει κανείς σε ένα τέτοιο σπίτι, χωρίς διέξοδο και χωρίς εναλλακτική λύση;

Lindsey Loré Pemberton
Emma Block

























Το σπίτι έχει αρχίσει να μικραίνει. Για πόσο καιρό ακόμη θα μας χωράει; Αν οι πανδημίες ήρθαν για να μείνουν και ό,τι ζούμε δεν είναι παρά μια πρόβα τζενεράλε γι'αυτό που έρχεται, μάλλον οι λύσεις θα πρέπει στο μέλλον να είναι διαφορετικές. 

Joy Laforme

Και επειδή από ό,τι ακούω, ακόμη και η αρχιτεκτονική σπιτιών, υπηρεσιών, σχολείων σταδιακά θα αλλάξει για να φανεί αποτελεσματική και λειτουργική σε αντίστοιχες περιπτώσεις, ο Δαίμονας σήμερα συμβάλλει στο σχεδιασμό του μέλλοντος και προτείνει αρχιτεκτονικά σχέδια σπιτιών στα οποία δεν θα είχαμε και μεγάλη αντίρρηση να μείνουμε. 

Kveta Pacovska

Οι συνθήκες εγκλεισμού δεν μπορούν να παραμείνουν εσαεί ανθρώπινες. Ας σκεφτούμε τους ανθρώπους που ακριβώς σε τέτοιες συνθήκες περνούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους. 

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου