Σελίδες

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Εξώφυλλα #27: Edward Ardizzone


Ο Edward Ardizzone ήταν Άγγλος, αν και όταν διαβάζει κανείς το όνομά του για πρώτη φορά, υποψιάζεται πως πρόκειται για Ιταλό. Και να που, αν και Άγγλος, είχε και ιταλική ρίζα. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1900 στην Ινδοκίνα. Ο πατέρας του ήταν Γάλλος υπήκοος ιταλικής καταγωγής γεννημένος στην Αλγερία και η μητέρα του Βρετανή. 

Ημερολόγιο πολέμου (1943)

Ο Ardizzone ασχολήθηκε από πολύ νεαρή ηλικία με το σχέδιο και διέπρεψε ως ζωγράφος, εικονογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Westminister στο Λονδίνο και έγινε ευρύτερα γνωστός κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου όταν κυκλοφόρησαν τα βιβλία του Lucy Brown και Little Tim. Και τα δύο γράφτηκαν και σχεδιάστηκαν με αφορμή την γέννηση των παιδιών του. Το πρώτο ήταν αφιερωμένο στην κόρη του και το δεύτερο στο οποίο όφειλε τη φήμη του ήταν αφιερωμένο στον γιο του. 

"Little train" (1946)

Μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα περισσότερα έργα του Ardizzone απεικόνιζαν σκηνές από τη ζωή στο Λονδίνο: τα πάρκα, τις παμπ, τις λέσχες, τη ζωή στην αγορά. Ένας, κάπως μεταγενέστερος, Βρετανός Τουλούζ Λωτρέκ. Όταν ξεκίνησε ο Πόλεμος, εργάστηκε για τη βρετανική κυβέρνηση και με το έργο Baggage to the Enemy καθιερώθηκε ως σκιτσογράφος-πολεμικός ανταποκριτής. Βομβαρδισμένες πόλεις, κατεστραμμένα σπίτια, πεινασμένα παιδιά, πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο, νοσοκομεία, Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες είναι μερικά μόνο στιγμιότυπα που μπορεί κανείς να διακρίνει σε έργα εκείνης της περιόδου. 




Αργότερα μπήκε στον χώρο της διαφήμισης και εργάστηκε ως γραφίστας για διάφορες εταιρείες. Έχει φιλοτεχνήσει πολλά εξώφυλλα περιοδικών κυρίως για το Strand– ενώ μεγάλο μέρος του έργου του φυλάσσεται σήμερα στην Tate και στο IWM (Imperial War Museum). Ήταν από τους Άγγλους εικονογράφους που είχαν τη χαρά να κερδίσουν βραβεία και διακρίσεις και να οργανώσουν από πολύ νεαρή ηλικία επιτυχημένες ατομικές εκθέσεις. 



Δεν μπορώ να θυμηθώ έργα του να έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά, πέρα από μια εξαιρετική έκδοση του Πήτερ Παν που είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Άγρα. 

Μενού για το εστιατόριο "Overton" (1951)





"The Otterburry incident" (1961)


"Peter Pan" (1962)


***

[1] Ο επίσημος ιστότοπος του εικονογράφου εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου