Σελίδες

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Πριγκίπισσα Καγκούγια



Η Πριγκίπισσα Καγκούγια ("The tale of princess Kaguya") ήταν μια από τελευταίες και καλύτερες παραγωγές του Studio Ghibli και κύκνειο άσμα του ταλαντούχου σκηνοθέτη Ισάο Τακαχάτα. Mια σύγχρονη δραματική ταινία, βασισμένη στον αρχαιότερο μύθο της Ιαπωνίας, το "Taketori Monogatari". 


Η ιστορία αρχίζει όταν ένας φτωχός ξυλοκόπος βρίσκει στο βλαστάρι ενός μπαμπού μια τοσοδούλα πριγκίπισσα. Καταλαβαίνει πως πρόκειται για θαύμα, την κλείνει στην παλάμη του και τρέχει στη γυναίκα του να της πει τα νέα. 


Το ζευγάρι αποφασίζει να καλοδεχτεί την τοσοδούλα και όσο την ταχταρίζουν, εκείνη μεγαλώνει σε μέγεθος, αλλά μικραίνει σε ηλικία, ώσπου παίρνει τη μορφή ενός κανονικού μωρού. 





Οι μαστοί της γυναίκας του ξυλοκόπου γεμίζουν με γάλα και το μωρό θηλάζει ευχαριστημένο τη νέα του μητέρα. Η πριγκίπισσα παίρνει το όνομα Τακενόκο (μικρό μπαμπού) και μεγαλώνει στην καλύβα των γονιών της. 




Η Τακενόκο μαθαίνει λίγο λίγο τα μυστικά της φύσης και χαίρεται το δάσος, τα έντομα, τα ζώα και τα λουλούδια που γεμίζουν τον κήπο της. Οι γονείς της την αφήνουν και ανακαλύπτει μόνη της τον κόσμο. 



Αργότερα γνωρίζει τα παιδιά του χωριού της, τους κινδύνους που κρύβονται στη φύση και το πρώτο ερωτικό σκίρτημα. 


Όλα είναι φυσικά και όμορφα στη ζωή της μικρής Τακενόκο. Όλα χτυπούν στους ρυθμούς της γης, τίποτα δεν ξαστοχά. 



Ώσπου η τύχη συναντά τον γέρο ξυλοκόπο στο δάσος με τα μπαμπού όταν μέσα από τον φλοιό ενός δέντρου βλέπει να ξεχύνονται σωρός χρυσά νομίσματα. 


Ο πατέρας της Τακενόκο θεωρεί πως το σημάδι σχετίζεται με την ανατροφή της μικρής του και αποφασίζει να χτίσει ένα παλάτι κοντά στην πόλη όπου θα της προσφέρει την ανατροφή που αρμόζει σε μια σωστή πριγκίπισσα. 


Ο γέροντας κάθε τόσο αφήνει τη καλύβα του για να επιβλέψει τις εργασίες ανέγερσης της νέας του έπαυλης και, όταν όλα είναι έτοιμα, ανακοινώνει στην οικογένειά του πως ήρθε η ώρα να φύγουν. 



Η Τακενόκο είναι απροετοίμαστη. Φεύγει χωρίς να προλάβει να χαιρετήσει τη φύση, τους φίλους, το σπιτικό της. Μεταφέρεται σε ένα περιβάλλον ολότελα ξένο. Μια νέα παραμάνα αναλαμβάνει να την εξοικειώσει με τις εθιμοτυπικές συνήθεις των γυναικών της αριστοκρατίας. 


Μαθαίνει να γράφει, παίζει μουσική, ξυρίζει τα φρύδια της, μαυρίζει τα δόντια της με κάρβουνο -έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να ξαναχαμογελάσει. 


Η πριγκίπισσα βυθίζεται στη μελαγχολία. Περνά ατέλειωτες ώρες μόνη και απορρίπτει εφευρίσκοντας διάφορα τεχνάσματα τους νεαρούς ευγενείς που της προξενεύουν. Οι δοκιμασίες στις οποίες τους υποβάλλει αποκαλύπτουν πόσο άκαρδοι και φιλάργυροι είναι. 


Βυθισμένη στην απελπισία, παρακαλεί να πεθάνει. Το φεγγάρι, όπου κατοικεί η παλιά της οικογένεια, ακούει την επιθυμία της και την καλεί και πάλι κοντά του. Εκείνη θυμάται ένα παρελθόν που είχε ξεχάσει με τον ερχομό της στη γη και στον ελάχιστο χρόνο που της απομένει ονειρεύεται να επιστρέψει  στην αγκαλιά του δάσους και του εφηβικού της έρωτα. 


Η Πριγκίπισσα Καγκούγια είναι μια συγκλονιστική ιστορία για την αναζήτηση της ευτυχίας. Για την ειλικρίνεια και την ομορφιά που κρύβονται στη φύση, την υποκρισία και την ψευτιά που υπάρχουν στον καθωσπρεπισμό και την επιτήδευση. 


Για το δικαίωμα της γυναίκας να διεκδικήσει τη ζωή έξω από τη σύμβαση του γάμου. Για τη δίψα του ανθρώπου για πλούτο και δόξα, για το τίμημα που πληρώνει όταν τα αποκτά.


Η εικονογράφηση ξεχωρίζει από τις συνήθεις τεχνικές των κινουμένων σχεδίων του Studio Ghibli. Τα απαλά χρώματα και το λιτό σχέδιο κάνουν τις εικόνες να μοιάζουν ημιτελείς και προκαλούν τον θεατή να τις ολοκληρώσει με τη φαντασία του. 


Ένα εικονογραφημένο ποίημα για τη ζωή και τον θάνατο. Μια αριστουργηματική ζωγραφική παράσταση. Ξετυλίγεται σαν αφρός στους μεταξωτούς κυματισμούς ενός γιαπωνέζικου κιμονό.

***


2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι εκπληκτικό. Αναρωτιέμαι αν θα άρεσε σε ένα παιδί. Ξεφεύγει πολύ από την αισθητική των περισσότερων κινουμένων σχεδίων.

      Διαγραφή