Σελίδες

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Ατρόμητες επιστημόνισσες


Πέρυσι κυκλοφόρησε στην αγγλική γλώσσα ένα πανέμορφο λεύκωμα αφιερωμένο σε σπουδαίες γυναίκες που πρόσφεραν στην επιστήμη. Κάθε δισέλιδο αφιερώνεται σε μία από τις πενήντα συνολικά προσωπικότητες που παρουσιάζονται στο βιβλίο και η εικονογράφηση είναι της Rachel Ignotofsky. Ιδού ορισμένες απ' αυτές:

Η Katia Krafft ήταν γεωλόγος που ειδικεύτηκε στην ηφαιστειολογία. Πρωτοστάτησε στη φωτογραφία της ηφαιστειακής φύσης και οι παρατηρήσεις της αξιοποιήθηκαν από κυβερνήσεις για να αναπτύξουν διαδικασίες εκκένωσης ηφαιστείων.

H φυσικός Lise Meitner ανακάλυψε την πυρηνική σχάση. Άνοιξε τον δρόμο για τις γυναίκες που ασχολούνται με τη φυσική, αλλά ποτέ δεν κέρδισε το Νόμπελ που δικαιούνταν.                                             

H Jane Goodall, Βρετανή πρωτευοντολόγος και ανθρωπολόγος, μελέτησε τη συμπεριφορά των χιμπατζήδων στο Εθνικό Πάρκο Gombe στην Τανζανία. Βασικότερο από τα πορίσματα της 50χρονης έρευνάς της ήταν πως τα ζώα, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, έχουν συναισθήματα. Σήμερα εξακολουθεί να αγωνίζεται για τα δικαιώματά τους δίνοντας διαλέξεις σε όλο τον κόσμο.


Αστροναύτης, ή μάλλον αστροναύτισσα, εκπαιδευτικός και ιατρός, ή ιατρίνα (κάτι πρέπει να γίνει τέλος πάντων με το θέμα των καταλήξεων!), η Mae Jemison ήταν η πρώτη γυναίκα -και μάλιστα έγχρωμη- που ταξίδεψε στο διάστημα.


H Sylvia Earle, βιολόγος και ωκεανολόγος, έχει κάνει τη μεγαλύτερη κατάδυση από όλες τις γυναίκες του κόσμου, υπήρξε ερευνήτρια του National Geographic και αγωνίζεται ενάντια στη μόλυνση των ωκεανών και την υπεραλίευση.


H Alice Ball ήταν χημικός και με τα πειράματά της εφηύρε μια μέθοδο καταπολέμησης της λέπρας που έσωσε εκατοντάδες ζωές.


Προγραμματίστρια και δημιουργός πρωτοποριακού λογισμικού πυραύλων, η Annie Easley προωθεί το πρόγραμμα "Equal Opportunity" της NASA για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των γυναικών.


Κτηνίατρος και ζωολόγος, η Joan Procter εργάστηκε στο Βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου. Μελέτησε τη ζωή των ερπετών και συνέβαλε με τις πρακτικές της στην προστασία τους.


Αγαπημένη μου (να και μια γυναίκα που δεν είναι "δυτική"), η Κινεζούλα Wang Zheni ήταν αστρονόμος και μαθηματικός που μελέτησε σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις, ισημερίες και άλλα τέτοια θαύματα του ουρανού. Είχε όμως και ακτιβιστική δράση στην εποχή της και πολέμησε με λογιών λογιών τρόπους την κοινωνική αδικία.


Mary Anning. Παλαιοντολόγος και ορυκτολόγος, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον προϊστορικό κόσμο και τα ευρήματά του. Κολλημένη σε βράχους αναζητούσε απολιθώματα ψαριών και ζώων, ανακάλυψε διαφόρων ειδών δεινοσαύρους που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρξαν.


Και τελειώνω με την Αφρομερικανή οφθαλμίατρο Patricia Bath, πρώτη κυρία που χρησιμοποίησε τη μέθοδο λέιζερ για την καταπολέμηση του καταρράκτη και έκανε μότο της τη φράση "Η όραση είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα".

Ένα όμορφο βιβλιαράκι που το ξεφύλλισμά του αν μη τι άλλο μας πείθει πως η ιστορία της επιστήμης δεν γράφτηκε μόνο από άντρες.


***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου